
خازن چیست؟
آیا می دانید خازن چیست؟ اگر بخواهیم به صورت مختصر بگوییم ، خازن یا انباره عبارتند از دو صفحه موازی فلزی که در میان آن لایه ای از هوا یا عایق قرار دارد. خازن ها انرژی الکتریکی را نگهداری می کنند و به همراه مقاومت ها در مدارهای تایمینگ استفاده می شوند. از خازن ها برای صاف کردن سرح تغییرات ولتاژ استفاده می شود همچنین در مدار ها به عنوان فیلتر هم استفاده می شود. زیرا خازن ها به راحتی سیگنال های متناوب را عبور می دهند اما مانع عبور سیگنال های مستقیم می شوند.
خازن المان الکتریکی است که می تواند انرژی را توسط میدان الکترواستاتیکی ( بار الکتریکی ) در خود ذخیره کند که از انواع آن ها در مدارهای الکتریکی بکار می روند. خازن را با حرف C که ابتدای کلمه capacitor است نمایش می دهند. با توجه به اینکه بار الکتریکی در خازن ذخیره می شود ؛ برای ایجاد میدان های الکتریکی یکنواخت می توان از خازن استفاده نمود. خازن ها می توانند میدان های الکتریکی را در حجم های کوچک نگه دارند ؛ به علاوه می توان از آن ها برای ذخیره کردن انرژی استفاده کرد. در ادامه مزیت ها و کاربرد های اصلی خازن را مورد بررسی قرار خواهیم داد ، با الکتروشیراز همراه باشید..
ساختمان خازن
در واقع ساختمان خازن از دو بخش اصلی تشکیل می شوند که شامل : صفحات هادی ، عایق بین هادی ها یا دی الکتریک. هرگاه دو هادی در مقابل هم قرار گرفته و در بین آن ها عایقی قرار داده شود ، تشکیل خازن می دهند. معمولا صفحات هادی خازن از جنس آلومینیوم ، روی و نقره با سطح نسبتا زیاد بوده و در بین آن ها عایقی ( دیالکتریک ) از جنس هوا ، کاغذ ، میکا ، پلاستیک ، سرامیک ، اکسید آلومینیوم و اکسید تانتالیوم استفاده می شود. هر چه ضریب دی الکتریک یک ماده عایق بزرگ تر باشد آن دی الکتریک دارای خواص عایقی بهتری است به عنوان مثال : ضریب دی الکتریک هوا ۱ و ضریب دی الکتریک اکسید آلومینیوم ۷ است بنابراین خاصیت عایقی اکسید آلومینیوم ۷ برابر خاصیت عایقی هوا می باشد.
خازن های ثابت
این خازن ها دارای ظرفیت معینی هستند که در وضعیت معمولی تغییر پیدا نمی کنند. خازن های ثابت را بر اساس نوع ماده دی الکتریک به کار رفته در آن ها تقسیم بندی و نام گذاری می کنند و از آن ها در مصارف مختلف استفاده می شود. از جمله این خازن ها می توان انواع سرامیکی ، میکا ، ورقه ای ( کاغذی و پلاستیکی ) ، الکترولیتی ، روغنی ، گازی و نوع خاص فیلم ( Film ) را نام برد. اگر ماده دی الکتریک طی یک فعالیت شیمیایی تشکیل شده باشد آن را خازن الکترولیتی می نامند. خازن های روغنی و گازی در صنعت برق بیشتر در مدارهای الکتریکی برای راه اندازی و یا اصلاح ضریب قدرت به کار می روند. هر یک از انواع خازن ها ، ویژگی های خاص خود را دارند.
کاربرد خازن در مدارات دیجیتال و آنالوگ
در مدارهای دیجیتال از خازن ها به عنوان عنصر ذخیره کننده انرژی استفاده می شود که در یک لحظه شارژ و در لحظه دیگر دی شارژ می شود ولی در مدارات انالوگ از خازن جهت ایزوله کردن ( جداساختن ) دو منبع متناوب و مستقیم استفاده می شود. خازن در برابر ولتاژ متناوب مثل اتصال کوتاه عمل می کند و اجازه ورود یا خروج می دهد ولی در مقابل ولتاژ مستقیم همانند سد عمل می کند و اجازه ورود و یا خارج شدن ولتاژ مستقیم از مدار را به قسمت تحت ایزوله خود نمی دهد.
شارژ کردن خازن ها چگونه است؟
یک مدار خازنی- مقاومتی ساده که چگونگی شارژ خازن را نمایش می دهد. وقتی که یک خازن بی بار را به دو سر یک باتری وصل کنیم ؛ الکترون ها در مدار جاری می شوند. بدین ترتیب یکی از صفحات بار مثبت و صفحه دیگر بار منفی پیدا می کند. آن صفحه ای که به قطب مثبت باتری وصل شده ؛ بار مثبت و صفحه دیگر بار منفی پیدا می کند. خازن پس از ذخیره کردن مقدار معینی از بار الکتریکی پر می شود. یعنی وجود اینکه کلید همچنان بسته است ، ولی جریانی از مدار عبور نمی کند و در واقع جریان به صفر می رسد. یعنی به محض اینکه یک خازن خالی بدون بار را در یک مدار به مولد متصل کردیم ؛ پس از مدتی کوتاه عقربه گالوانومتر دوباره روی صفر بر می گردد. یعنی دیگر جریانی از مدار عبور نمی کند. در این حالت می گوییم خازن پر شده یا شارژ آن تکمیل شده است.
حال شما بگویید خازن چیست؟ توجه داشته باشید! شما می توانید با مراجعه به فروشگاه الکتروشیراز ، از باکیفیت ترین لوازم الکتریکی در شیراز نظیر لامپ ، کابل و انواع محافظ بهره مند شوید. یکبار برای همیشه اعتمادتان را به ما بسپارید..